Eredeti Dobostorta Recept

Eredeti Dobostorta Recept

Eredeti Dobostorta Recept




A dobostorta létrehozója Dobos C. József (1847 - 1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, az volt a célja, hogy egy olyan tortát alkosson, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető maradjon.

Dobos a torta receptjét titokban tartotta, hiszen övé volt Európa legkeresettebb tortája, és nem osztotta volna csak úgy meg mindenkivel azt a piaci lehetőséget, hogy Európa szerte mindenki Dobostortát rendelt az összejövetelekre. A háborúk alatt Dobos hagyatéka és kézzel írt receptjei jelentős része elveszett. Ezért is telt annyi időbe a hányatott sorsú eredetit megtalálni.

Ma már az egész világon ismerik a dobostortát, s receptjének több mint 100 variációja ismeretes.

A dobostorta egy nagyon ízletes desszert, de sokan nem merik elkészíteni, mert félnek attól, hogy nem fog sikerülni. De ennek a receptnek köszönhetően biztos, hogy sikerrel fog járni. Hogyan készül az eredeti dobostorta? Tartsanak velem és készítsük el együtt.

Egy darab 22 cm-es átmérőjű tortához 6 db piskótalap szükséges. 

Receptje:


6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgájával, 6 lat liszttel és 2 lat olvasztott vajjal.

Egy tortához szükséges krém összeállítása:


  • 4 db egész tojás, 
  • 12 lat porcukor
  • 14 lat teavaj
  • 2 lat szilárd kakaómassza
  • 1 lat vaníliás cukor
  • 2 lat kakaóvaj
  • 1 tábla csokoládé


A fenti 4 tojást és a 12 lat porcukrot gázon felverjük, és ha meleg addig verjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaníliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotban lévő táblacsokoládét is. Ezt követően a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a 6.-kat áthúzzuk a dobos cukorral és 20 részre vágjuk. (Egyes későbbi recept szerint a cukormáz alá vékony baracklekvár réteg kell.)

Megjegyzések:


  • 1 lat = 1,7 dkg
  • Ennél a receptnél nagyon fontos, hogy ne használjunk margarint VAJ helyett!


Íme, a recept a mai mértékegységekkel:


6 darab, külön megsütött vékony piskótalapra lesz szükség.

Hozzávalók:


  • 6 tojás szétválasztva
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 3,5 dkg olvasztott vaj





Elkészítése:


A tojás sárgáját fehéredésig keverünk 5 dkg cukorral, majd felverjük a fehérjét, és belekeverjük a maradék cukrot. Spatulával óvatosan összeforgatjuk a sárgájával: először csak a fehérje felét keverjük bele, hogy fellazítsuk a masszát, majd a többit, így nem fog annyira összetörni a hab. Beleszitáljuk a lisztet, és hozzákeverjük az olvasztott, de nem forró vajat.
A masszát 6 egyenlő részben 180 °C fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt világosra megsütjük.

KRÉM


Hozzávalók:


  • 4 db egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 23,5 dkg teavaj
  • 3,5 dkg szilárd kakaómassza
  • 1,7 dkg vaníliás cukor
  • 3,5 dkg kakaóvaj
  • 1 tábla (20 dkg) csokoládé (lehetőleg 70 %-os)


Elkészítése:


Gőz fölött felverjük a 4 egész tojást a porcukorral, ha felmelegedett, levesszük a gázról és addig verjük, amíg ki nem hűl. Robotgéppel felhabosítjuk a vajat, majd beletesszük a vaníliás cukrot, az olvasztott kakaómasszát, olvasztott kakaóvajat, és a felolvasztott csokoládét is. Ezt követően alaposan összekeverjük a tojásos masszával.

A torta összeállítása:


Az 5 lapot egyenletesen megkenjük a krémmel. A 6. laphoz megolvasztunk 20 dkg kristálycukrot és jöhet a karamellizálás. Ezzel leöntjük a piskótát és egyenletesen eloszlatjuk a felületén. Igyekezve kell dolgozni vele, mert a karamell hamar megszilárdul!
Ameddig még nem keményedett meg a karamellel locsolt piskóta 20 részre vágjuk, és így illesztjük a torta tetejére körbe. 
A későbbi recepteknek megfelelően kenhetünk a karamell réteg alá egy kevés baracklekvárt is.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha tetszik az oldal: