Rigójancsi recept
Rigójancsi recept |
A Rigójancsi, de nevezhetnénk Rigó Jancsinak is egy nagyon népszerű és nagyon finom sütemény. A rigójancsi eredete a wikipédia szerint a következő: „Jancsi egy pesti cukrászdában egy csokis, édesen krémes süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász, aki készítette a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el. Számítása beigazolódott, a csokoládéval leöntött és kocka alakú, a barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos Rigójancsi cukrászsütemény rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert.”
Hozzávalók:
Piskóta:
- 3 tojás
- 6 dkg kristálycukor
- 6 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
Krém:
- 80 dkg tejszínhab
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 csomag zselatin
Csokoládé bevonat:
- 80 g étcsokoládé
- 10 g vaj
Elkészítése:
Piskóta
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukor felével habverővel habosra keverjük (Kb. 10 perc), ezután félretesszük. A tojásfehérjét a kristálycukor másik részével habverővel kemény habbá verjük, majd a sárgákat finoman a kemény habba forgatjuk. Végül óvatosan, hogy a hab ne essen össze, hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet. Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedünk, liszttel vékonyan megszórjuk, és az elkészített piskótából szögletes lapot formázunk a kenőkés segítségével. Majd előmelegített 180 °C fokos sütőbe helyezzük, és úgy 8 - 10 percig sütjük.
Krém
Az étcsokoládét kisebb darabokra aprítjuk, majd egy tálba rakjuk, amit forrásban lévő víz fölé helyezzük, és főzőkanállal folyamatosan kavarva felolvasztjuk. Figyeljünk oda, hogy ne legyen túl meleg. A gőzről levéve meg kell várnunk, amíg szobahőmérsékletű lesz. Eközben elkészítjük a zselatint. Habverővel első körben a csokoládémasszához elkeverjük a tejszínhab 1/3 részét, a zselatint, majd főzőkanállal óvatosan hozzákeverjük a többi tejszínhabot, és hűtőbe rakjuk.
Összeállítás
A kihűlt piskótalapról a sütőpapírt lehúzzuk, és 2 egyenlő részre vágjuk. Az egyik lapot tálcára rakjuk és a csokoládékrémet vastagon, egyenletesen rákenjük. A másik piskótát csokoládéval bevonjuk a következő módon: egy keverő tálba 80 g darabokra tört csokoládét teszünk, hozzáadjuk a vajat és gőz felett kevergetve felolvasztjuk. A felolvasztott csokoládét a piskótalapra öntjük és egy száraz késsel egyenletesen elkenjük. Meg kell várni, amíg a csokoládé megköt és forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk, végül pedig a krém tetejére helyezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése